Horren schoonmaken doe je zo!

Horren schoonmaken doe je zo!
24 april 2024

Op warme dagen laten we de deuren en ramen het liefste de hele dag openstaan. Frisse lucht mag naar binnen, maar insecten en pollen kunnen beter buiten blijven. Horren op maat zijn daarom voor veel mensen een echte musthave. Maar worden horren ook goed schoongemaakt? Je ziet het misschien niet direct, maar er kan veel stof en vuil aan horren blijven kleven. Pak ze tijdens de lenteschoonmaak dus zeker mee!

 

Rolhor Super Nova en plissé hordeur Volare

 

Hoe maak je je horren schoon?

Als je ramen en deuren regelmatig openzet, blijven er beestjes, pollen of andere viezigheid aan de horren plakken. Eens in de zoveel tijd zouden je horren daarom goed gereinigd moeten worden. Wanneer heb jij dit voor het laatst gedaan? Het lijkt misschien een flinke klus, maar het valt in de praktijk reuze mee. Volg dit handige stappenplan en je horren zien er als nieuw uit.

Stap 1. Zorg ervoor dat de ramen en deuren waar de horren voor zitten, goed open staan.

Stap 2. Bij een plisséhor of een rolhor verwijder je eerst stof en vuil uit de randen en het stuk waar de hor over of langs schuift. Dit kan voorzichtig met de stofzuiger, maar kan ook met een doekje met lauw water.

Stap 3. De volgende stap is de hor zelf. Er zijn meerdere manieren om vuil uit een hor te halen. Je kunt kiezen voor de stofzuiger, maar gebruik dan wel een speciaal opzetstuk met borsteltje en zet de zuigkracht wat zachter. Je wilt de hor immers niet beschadigen. Beweeg de stofzuiger van boven naar beneden om alles goed op te zuigen.

Heb je inzethorren voor de ramen? Dan kun je deze gemakkelijk losmaken en onder de douche of in bad schoonmaken. Pak de douchekop, spoel de horren voorzichtig af met lauw water en haal er een zacht doekje langs om ze te drogen.

Stap 4. Voelt de hor nog steeds wat plakkerig aan? Pak dan een zachte borstel, maak deze een beetje nat en ga zachtjes over de hor heen en weer. Let op: zet niet te veel druk! Ook is het belangrijk om het gebruik van schoonmaakmiddel of zeep te vermijden. Dit is lastig van de hor te verwijderen en kan het gaas zelfs verkleuren of beschadigen.

Stap 5. Laat tenslotte alles goed drogen voordat je de ramen en deuren weer dichtdoet. Voilà!

 

 

Rolhordeur Sencillo Grande

 

Weinig tijd? Pas dit trucje toe op je horrengaas!

Heb je geen zin om bovenstaande stappen te doorlopen, maar wil je wel snel de horren schoonmaken? Gebruik dan een kledingroller. Rol voorzichtig over het gaas heen en je zult zien dat vuil en stof blijft plakken aan de roller. Een snelle en effectieve oplossing!

 

Op maat gemaakte horren voor alle ramen en deuren

Twijfel je of je wel een passende hor kunt vinden voor jouw ramen en deuren? Goed nieuws: wij maken een hor op maat en daardoor is er voor elk soort raam, deur of schuifpui een oplossing mogelijk. Bovendien zijn in onze collectie verschillende gaassoorten beschikbaar. Heb je last van hooikoorts, dan is Poll-Tex® gaas een fijne uitkomst; hiermee wordt 90 procent van alle pollen uit de lucht gefilterd. Of kies voor ClearView®; dankzij de dunnere draden heb je nog beter zicht naar buiten en is er 25 procent meer ventilatie mogelijk. 

Benieuwd wat voor jouw huis de beste oplossing is? Kom naar Berg&Berg. Dé interieuradviseur voor jou.